Sunday, 6 May 2012

Bagaimana Menurunkan Paras Kolesterol?

APA ITU KOLESTEROL?

Kolesterol merupakan sejenis lemak yang terdapat dalam darah. Terdapat 2 sumber kolesterol:
1. Badan - hati (badan kita menghasilkan kolesterol sendiri)
2. Makanan





Kolesterol terdapat dalam makanan yang berasaskan sumber haiwan. Makanan yang berasaskan tumbuh-tumbuhan tidak mengadungi kolesterol. (minyak kelapa sawit dan santan tidak mengandungi kolesterol tetapi mengandungi LEMAK TEPU- sejenis lemak yang boleh menaikkan paras kolesterol.)

Bukan semua kolesterol itu tidak baik!


Terdapat 2 jenis kolesterol:
1. HDL (high-density lipoprotein a.k.a kolesterol BAIK) - berfungsi mengangkut kolesterol daripada saluran darah ke hati untuk perkumuhan dan penyimpanan. HDL yang dapat membantu mengurangkan risiko penyakit jantung.

2. LDL (low-density lipoprotein a.k.a kolesterol JAHAT) - berfungsi mengangkut kolesterol dari hati ke saluran darah untuk berfungsi. Aras yang berlebihan boleh mengganggu sistem peredaran darah yang normal dan membahayakan kesihatan- risiko penyakit jantung)


Untuk menurunkan paras kolesterol, kurangkan makanan yang mengandungi kandungan LEMAK TEPU, LEMAK TRANS, dan KOLESTEROL.

Makanan yang mengandungi LEMAK TEPU:
Daging merah
Lemak ayam/itik/khinzir
Susu segar
Keju
Mentega
Minyak kelapa
Krim
Santan
Susu pekat manis/krimer
Aiskrim
Coklat

Makanang mengandungi LEMAK TRANS:
Majerin (jenis keras)
Sosej
Pai
Nugget
Burger
Donat
Keropok/snek
Mee segera
Kentang goreng
Fast food
Lain2 makanan komersial tersedia
*berhati-hati dengan makanan yang berasaskan majerin

Makanan yang tinggi kandungan KOLESTEROL:
Bahagian kepala (otak)
Organ dalaman (paru,hati,telur ikan/sotong)
Kuning telur
daging kambing/lembu
Seafood (termasuk kepala)
Kulit ayam




TIPS UNTUK MENURUNKAN PARAS KOLESTEROL DALAM DARAH:

1. Kurangkan/elakkan makanan yang tersenarai seperti di atas.

2. Hadkan pengambilan kuning telur tidak lebih 3 kali seminggu.

3. Lebihkan pengambilan serat --> sayur, buah dan bijirin penuh seperti oats, roti mil penuh. (contoh, ambil sekurang-kurangnya 1/2 cawan sayur dan 1 hidangan buah pd setiap hidangan makan utama)

4. Gantikan sumber protein daripada sumber haiwan kepada protein daripada sumber soya whenever possible. Pengambilan protein soya sekurang-kurangnya 25g sehari (contoh, 1/2 keping tempeh, atau 1/2 keping tauhu) dapat membantu menurunkan paras kolesterol keseluruhan dan kolesterol jahat (LDL).

5. Ambil sumber protein daripada ikan yang mengandungi omega-3 (contoh: tuna, sardin, tenggiri, salmon and etc), kurangkan pengambilan daging merah. Kalau nak makan ayam, elakkan kulit, kepak, kaki, dan tongkeng (bontot) ayam. :p seelok-eloknya pilih bahagian dada.

6. Baca label makanan ketika membeli-belah (pilih makanan yang rendah lemak,  tanpa lemak trans).

7. Modifikasi menu (contoh, ganti santan dengan susu rendah lemak).

8. Kurangkan makanan bergoreng dan bersantan. (sesekali pilih masakan secara panggang, rebus atau steam).

9. Gunakan minyak jagung/matahari/zaitun untuk menumis. (Untuk deep fry, just pakai myk biasa)

10. Boleh juga try minum susu Omega Plus (sebab mengandungi acticol yang dapat membantu mengurangkan paras kolesterol dalam darah).

11. Lakukan senaman secara konsisten.


So, for those yang ada masalah kolesterol tinggi, hope this entry will help you to lower down your cholesterol level.. InsyaAllah :)










1 comment:

  1. susu lembu byk lactose.saye xbley minum nt kembong perot :(

    ReplyDelete